Kontrolu nad aerolinkami Mexicana převzali mexičtí podnikatelé

21.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mexiko 21. srpna (ČTK) - Konsorcium mexických podnikatelů koupilo 95 procent akcií firmy, která má kontrolu nad leteckou společností Mexicana de Aviación. Oznámil to dnes mluvčí americké společnosti soukromého kapitálu Advent International, která pomáhala dát kontrakt dohromady. Mexicana je největší leteckou společností v Mexiku, potýká se ale s existenčními problémy a od začátku srpna funguje v režimu soudní ochrany před věřiteli.

Kontrolu nad Mexicanou má holdingová společnost Nuevo Grupo Aeronáutico, která vedle Mexicany ovládá i její dvě součásti Mexicana Click a Mexicana Link. Konsorcium podnikatelů, které holding převzalo, nese název Tenedora K a jeho součástí jsou mimo jiné firmy Grupo Industrial Omega nebo Grupo Arizan. Mexicana už dříve zastavila přepravu na více než deseti mezinárodních linkách a přestala prodávat letenky.

"Tenedora K je společnost, kterou vytvořila skupina mexických byznysmenů za účelem ozdravení zmíněných aerolinek. Cílem je dostat je z kritické finanční a provozní situace, ve které se teď nacházejí," stojí v oznámení, které je určeno akciové burze v Mexiku.

Zhruba 30 procent akcií holdingu Nuevo Grupo Aeronáutico doposud vlastnila mexická společnost Grupo Posadas, která provozuje hotely. Firma už v pátek avizovala, že svůj podíl prodala, jméno nového vlastníka ale nesdělila.

"Převod akcií byl za symbolickou cenu a transakce nemá na hospodaření společnosti Posadas žádné negativní dopady. Předmětnou investici jsme od prosince 2008 v účetnictví vedli jako majetek s nulovou hodnotou," uvedla firma v povinném oznámení pro akciovou burzu. Zbylých pět procent holdingu Nuevo Grupo Aeronáutico vlastní odborová organizace pilotů.

Společnost Mexicana létá do více než 65 destinací v Mexiku i zahraničí. Aerolinky zajišťují lety například do Spojených států, Kanady, zemí Latinské Ameriky i do Evropy. V loňském roce firma přepravila 11,1 milionu cestujících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK