Nečas: Škrty v rozpočtu sníží růst ekonomiky o 0,6 až 0,7 pct

22.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Plošné škrty v rozpočtu na příští rok sníží růst ekonomiky o 0,6 až 0,7 procentního bodu. V pořadu Otázky Václava Moravce České televize to řekl premiér Petr Nečas. Škrty jsou ale podle něj nutné, protože ve střednědobém horizontu několika let by dluhy táhly ekonomiku dolů. Zvyšování přímých daní v době počínajícího ekonomického růstu označil za "vraždu" ekonomiky.

Česká národní banka v srpnové prognóze odhadla růst tuzemské ekonomiky pro příští rok na 1,8 procenta. Ministerstvo financí v roce 2011 počítá s růstem HDP o 2,3 procenta. Podle Evropské komise hospodářství České republiky příští rok poroste o 2,4 procenta.

Vláda v polovině srpna schválila návrh ministerstva financí na limity státního rozpočtu na příští rok s deficitem 135 miliard Kč. Rozpočtový cíl pro deficit veřejných financí v roce 2011 tak činí 4,6 procenta HDP. Hluboké reformy na výdajové straně rozpočtu, tedy reformy penzijního, zdravotního či sociálního systému, budou podle Nečase obsaženy až v rozpočtu na rok 2012 a další roky. MF připraví návrh rozpočtu na rok 2011 pro jednání vlády do 31. srpna 2010.

Vláda podle dřívějších informací plánuje snížit objem mezd ve státních organizacích o desetinu, výjimkou budou platy učitelů. Kabinet také sníží celkový objem zbylých provozních výdajů o desetinu. Platy poslanců a ústavních činitelů by měly klesnout o pět procent. Krátit se budou i některé sociální dávky, omezí se podpora stavebního spoření.

Sněmovna by měla projednávat návrh státního rozpočtu pro rok 2011 v prvním čtení v říjnu. V prvním čtení poslanci rozhodnou o základních parametrech hospodářského plánu, tedy příjmech, výdajích, schodku a o způsobu jeho vypořádání. Konečné schvalování rozpočtu je plánováno na prosincovou schůzi dolní komory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK