Sinopec má o deset procent nižší zisk, překonal však odhady

22.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 22. srpna (ČTK) - Čínská společnost Sinopec, která je největší rafinerií v Asii, hospodařila ve druhém čtvrtletí s čistým ziskem 19,7 miliardy jüanů (asi 56,5 miliardy Kč). Meziročně to znamená pokles o 10,5 procenta, výsledek však překonal odhady analytiků. Firmě klesaly marže při zpracování ropy, pomohl ale růst tržeb v divizi průzkumu, kde se příznivě projevily vyšší ceny ropy.

Navzdory poklesu je čtvrtletní výsledek nejlepší za poslední rok. Jedním z důvodů je i fakt, že Peking v dubnu nařídil zvýšení cen benzinu a nafty o čtyři až 4,5 procenta. Sinopec nemá volnou ruku ve stanovování cen, musí brát vždy ohledy na to, co mu nařídí vláda. To firmě svazuje ruce hlavně v situaci, kdy prudce rostou světové ceny ropy. Vláda má totiž snahu, aby se ceny pohonných hmot u čerpacích stanic příliš nezvyšovaly.

Pokles zisku ve druhém čtvrtletí je částečně dán také vyšší srovnávací základnou z loňska. Marže při zpracování ropy totiž byly tehdy na rekordu, protože vláda nařídila dvakrát zvýšit ceny pohonných hmot. Navíc se tehdy snižovaly ceny ropy.

"Předpokládáme, že ceny ropy na světových trzích ve druhém pololetí 2010 budou dál kolísat ve vymezeném pásmu, zatímco domácí poptávka po ropných a chemických produktech si udrží stabilní růst," píše se ve sdělení podniku. Ve druhém pololetí chce firma na čínském trhu prodat asi 68,15 milionu tun ropných produktů, vytěžit 21,54 milionu tun ropy a zhruba 102 milionů tun ropy zpracovat.

Kromě toho, že je Sinopec největší rafinerií v Číně i celé Asii, je také druhým největším producentem ropy v Číně. Ropy ale mnohem více zpracovává, než těží. V mnohem lepší pozici je společnost China National Offshore Oil, která se specializuje na těžbu ropy. Firma v pololetí zdvojnásobila zisk a zaznamenala druhý nejlepší výsledek ve své historii. Pomohl jí jednak růst cen ropy, jednak nárůst těžby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK