Německo má možnost opatřit si další disk s daňovými delikventy

22.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. srpna (ČTK) - Německo dostalo nabídku opatřit si další kompaktní disk se záznamy daňových delikventů. Napsal to dnes německý nedělník Bild am Sonntag. Neznámý člověk e-mailem kontaktoval zástupce spolkové země Bádensko-Württembersko s informací, že může poskytnout data o zhruba 250 firmách, které se díky účtům ve švýcarských bankách vyhýbají placení daní.

"Ty lidi určitým způsobem znám a vím také, ve kterých bankách ve Švýcarsku ty peníze jsou," napsal informátor. "Bavíme se o daňových ztrátách mezi 600 a 800 miliony eur (až 20 miliard Kč)," píše se v e-mailu. Existenci e-mailu i jeho obsah potvrdil ministr financí spolkové země Bádensko-Württembersko Willi Stächele.

"Bereme ten dopis velmi vážně a teď prověřujeme, zda je možné ty údaje si legálně zajistit a využít při vyšetřování daňových úniků," řekl ministr německému nedělníku. Bádensko-Württembersko patří k nejbohatším spolkovým zemí v Německu a leží blízko Švýcarska.

Informátor je podle listu připraven dodat vládě Bádenska-Württemberska "zkušebního klienta", aby si mohla ověřit pravdivost jeho slov. Informátor si údajně zatím neřekl o žádné peníze. Firmy, které se dopouštějí daňových úniků, podle informátora působí v Německu převážně v telekomunikacích a realitách. O všech těchto firmách je informátor údajně schopen poskytnout podrobné údaje.

Německo začalo daňové delikventy tvrdě stíhat s nástupem finanční krize, kdy se tenčily příjmy státního rozpočtu. Němci už dříve koupili kompaktní disk s údaji o lidech, kteří schovávají peníze ve švýcarských bankách a neplatí z nich v Německu daně. Vláda informátorovi zaplatila a koupila disk navzdory tomu, že data o daňových delikventech informátor ukradl. Berlín ale teď zdůrazňuje, že zaplacené peníze se bohatě vrátily na dodatečně zaplacených daních.

Podle některých odhadů by Německo mohlo v letošním roce na dodatečně zaplacených daních získat 1,5 až dvě miliardy eur (až 50 miliard Kč). Tuto částku by mělo zaplatit asi 25.000 lidí, kteří dosud peníze schovávali na kontech v zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK