Japonský ministr neví o schůzce premiéra a šéfa centrální banky

23.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. srpna (ČTK) - Japonský ministr financí Jošihiko Noda neví nic o tom, že by se měl premiér Naoto Kan během dneška setkat s guvernérem tamní centrální banky Masaakim Širakawou. Schůzku minulý týden avizovaly některé zdroje, japonská agentura Džidži však napsala, že schůzka se možná konat nebude. Oba činitelé spolu dnes ale hovořili telefonicky a trh čeká, že dojde i na osobní schůzku.

Podle původních informací se očekávalo, že premiér a šéf centrální banky se během dneška sejdou, aby projednali silný kurz japonské měny. Ten značně podkopává japonskou ekonomiku, která je závislá na vývozu. Džidži nicméně píše, že vláda uvažuje o odkladu schůzky, aby to nevypadalo, že se snaží na centrální banku tlačit a nějak nevhodně intervenovat.

Hlavní tajemník vlády Jošito Sengoku podle agentury Reuters řekl, že šéf kabinetu s guvernérem centrální banky krátce hovořili o kurzu jenu. Dohodli se prý, že budou úzce spolupracovat, nic dalšího už ale Sengoku ke schůzce neřekl.

Na finančních trzích se od minulého týdne čile spekuluje, že centrální banka se na mimořádné schůzce možná pokusí předejít tlaku vlády, aby ještě více uvolnila už tak dost volnou měnovou politiku. Taková mimořádná schůzka by se mohla konat buď krátce před očekávanou schůzkou Širakawy a Kana, anebo těsně po ní, předpokládá trh.

Není ale příliš pravděpodobné, že by centrální banka sáhla k nějakým změnám před pravidelnou schůzkou své bankovní rady, která se bude konat 6. a 7. září. Podle zdrojů by centrální banku k mimořádné změně politiky ještě před pravidelným zasedáním bankovní rady přiměl jedině pokračující a velmi rychlý růst kurzu jenu. Měna by ale podle nich musela zpevňovat tempem dva až tři jeny denně a vůči dolaru se dostat na nový rekord za 80 JPY.

Investory nejvíce zajímá, zda se šéf centrální banky s premiérem setká i osobně. Telefonický rozhovor byl totiž stručný a odehrál se během pauzy na tokijské burze. Samotný telefonát na trhy pravděpodobně žádné větší dopady mít nebude.

Během dnešního obchodování v Asii se japonský jen vůči dolaru prodával v kurzu kolem 85,35 JPY a vykazoval růst asi o 0,3 procenta. Během srpna už ale japonská měna vystoupila proti dolaru i na 84,72 JPY, což byl její nejvyšší kurz za posledních 15 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK