Akcie v Tokiu zahájily týden poklesem, australská měna propadla

23.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. srpna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu zahájily nový týden poklesem a jejich hlavní index je nejníže od loňského listopadu. Akciím nejvíce vadí nejistý vývoj ekonomiky a dopady silného kurzu japonské měny. Kvůli patovému výsledku voleb v Austrálii silně klesl kurz australského dolaru, americký dolar si naopak zisky z minulého týdne udržel.

Hlavní index Nikkei 225 dnes odepsal 62,69 bodu a den uzavřel poklesem o 0,68 procenta na 9116,69 bodu. Objemy obchodů ale byly mimořádně slabé a index během dne klesl až na 9090 bodů. Širší index Topix oslabil o 0,6 procenta na 824,79 bodu.

Pokles byl podle analytiků zřejmě výsledkem výraznějšího rušení pozic, k němuž se odhodlaly některé hedgeové fondy a patrně i zahraniční investoři. Těm právě vadí horší vyhlídky japonské ekonomiky i dopady silného kurzu jenu. Hlavní index ale zatím udržel klíčovou hranici podpory, která je teď na zhruba 9100 bodech.

Na devizových trzích si udržel zisky také americký dolar, který výrazněji zpevnil během uplynulého týdne. Prudce dolů se ale vydal dolar australský, a to v reakci na výsledky víkendových voleb. Investoři budou muset zřejmě čekat až celý týden, než budou vědět, kdo se v Austrálii ujme vlády. Do politiky asi hodně zasáhnou nezávislí a zelení, investoři se ale domnívají, že by mohla být vytvořena menšinová konzervativní vláda.

Své pozice se snažilo obhájit rovněž euro, které je pod značným tlakem od minulého týdne. Jednotné evropské měně ublížil komentář šéfa německé centrální banky a člena bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) Axela Webera. Ten koncem týdne řekl, že ECB by měla dál uplatňovat uvolněnou měnovou politiku, čímž značně znervózněl trhy. Ty mají teď obavy, zda není stav ekonomiky eurozóny horší, než se předpokládalo.

"Pozornost trhu se od problémů americké ekonomiky otočila zpět k eurozóně," poznamenal obchodník v jedné makléřské společnosti v Japonsku. "Dolar podporuje poptávka po bezpečných aktivech, takže se proti jenu drží nad minimem za posledních 15 let," dodal. Trhy také zajímá, zda budou dnes jednat šéf japonské centrální banky a premiér tamního kabinetu. Sice spolu už hovořili telefonicky, čeká se ale, že se setkají také osobně. Společným tématem je silný kurz jenu a dopady na ekonomiku.

Euro k dolaru se příliš nepohnulo a zůstalo na 1,2716 USD, vůči jenu ale o 0,3 procenta oslabilo na 108,53 JPY. Podobně dolar vůči jenu odepsal 0,3 procenta na 85,35 JPY.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, oslabil o 0,2 procenta na 82,918 bodu. V pátek přitom vystoupil na měsíční maximum 83,304 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK