Čínská ZTE postaví mobilní síť v Maďarsku

23.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong/Šanghaj/Budapešť 23. srpna (ČTK) - Čínský výrobce telekomunikačních zařízení ZTE vyhrál soutěž na výstavbu mobilní sítě pro maďarskou součást norského operátora Telenor. Hodnota kontraktu nebyla oznámena, odhaduje se ale na zhruba 200 milionů eur (asi pět miliard Kč). Síť bude využívat technologii druhé, třetí i čtvrté generace, označované jako LTE, a postavena bude do pěti let.

Pro ZTE je výhra v tendru velmi významná, protože dosah firmy posunuje z převážně asijských zemí dál do Evropy. Výrobci mobilní infrastruktury mezi sebou teď vedou tvrdý boj a snaží se získat právě zakázky na výstavbu sítí čtvrté generace. Ty jsou považovány za budoucnost mobilní komunikace, neboť jsou schopny mnohem rychleji přenášet data než sítě starší.

ZTE už postavila a zprovoznila sedm komerčních sítí LTE a podle agentury Reuters má 50 sítí ve zkušebním provozu. Spolu s jejím čínským rivalem Huawei Technolgieis se jí navíc daří získávat zakázky na úkor tradičních výrobců sítí z vyspělých zemí jako je švédský Ericsson nebo finsko-německá společnost Nokia Siemens Networks.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK