Japonský premiér a šéf centrální banky se zatím nesešli

23.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. srpna (ČTK) - Japonský premiér Naoto Kan se s guvernérem tamní centrální banky Masaakim Širakawou osobně setká pouze v případě, že k tomu bude důvod. Řekl to dnes ministr financí Jošihiko Noda. Trhy od konce minulého týdne čile spekulovaly, že premiér a šéf centrální banky se dnes sejdou, aby projednali vytrvalý růst kurzu japonské měny. Místo toho spolu oba činitelé hovořili jen krátce telefonicky.

Ministr financí o premiérově rozhodnutí informoval novináře, když vycházel z premiérovy kanceláře. Tam se zdržel více než 40 minut. Premiér podle ministra nemluvil o velikosti žádného opatření na podporu ekonomiky, které by vláda mohla přijmout. Premiér prý ministrovi řekl, aby pokračoval ve sledování finančních trhů.

Hlavní tajemník kabinetu Jošito Sengoku ale poznamenal, že pokud budou na finančních trzích převládat extrémní výkyvy, Japonsko se musí bránit, a to s veškerou rozhodností. Japonsko je závislé na exportu, a silný růst kurzu jenu je tedy pro něj nežádoucí. Japonský jen se vůči dolaru pohybuje blízko nejvyššího hodnot za posledních 15 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK