Analytici očekávají ve druhém čtvrtletí návrat NWR k zisku

23.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Těžební společnost New World Resources, majitelka černouhelné firmy OKD, se ve druhém čtvrtletí podle analytiků oslovených ČTK vrátí k zisku, který smaže ztrátu z prvního čtvrtletí. Čistý zisk firmy se bude pohybovat mezi 100 až 130 miliony eur, za pololetí pak firma dosáhla zisku 82 až 115 milionů eur, očekávají odborníci. V prvním čtvrtletí 2010 společnost hospodařila se ztrátou 14,5 milionu eur. Své konsolidované výsledky za druhé čtvrtletí zveřejní NWR ve čtvrtek 26. srpna.

"Poprvé od posledního čtvrtletí 2008 se NWR dostane k výraznějšímu zisku, který bude ještě posílený o vliv výnosu z prodeje NWR Energy," uvedl k očekávaným výsledkům analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Zlepšení finančních výsledků podle odborníků vychází z vyšších cen uhlí a koksu a také z rostoucích objemů prodeje.

Cyrrus očekává ve druhém čtvrtletí více než 70procentní meziroční růst tržeb NWR na 416,5 milionu eur. Analytik společnosti Atlantik Milan Vaníček předpokládá čtvrtletní tržby NWR ve výši 405,6 milionu eur. Společnost BH Securities očekává, že tržby dosáhnou 415 milionu eur. Pololetní tržby pak analytici očekávají kolem 740 milionů eur.

Pozitivní vývoj u cen a objemů prodeje se podle ekonomů odrazí v růstu marží. Čistý zisk NWR ve druhém čtvrtletí tak podle Hatlapatky dosáhne 130 milionů eur. Atlantik očekává čistý zisk ve výši 118 milionů eur a BH Securities zisk odhaduje na 97 milionů eur.

V 1. čtvrtletí letošního roku NWR vykázalo čistou ztrátu 14,5 milionu eur. Její vedení ale oznámilo, že ve druhém čtvrtletí očekává návrat k zisku. Ve druhém čtvrtletí se NWR u těžby a prodeje podle analytiků vrátilo k běžným úrovním proti stejnému období loni, kdy výrazně klesla poptávka a narostly zásoby vytěženého a neprodaného uhlí. "Prodané objemy koksovatelného uhlí by také měl podpořit růst ocelářské výroby," podotkl Vaníček.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK