MD tlačí na kraje, aby zrušily málo využívané vlakové spoje

23.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Ministerstvo dopravy se snaží přesvědčit krajské samosprávy, aby zrušily některé málo využívané vlakové spoje. Důvodem je především snaha ušetřit státní peníze. Na dotaz ČTK to řekl Jakub Ptačinský z tiskového oddělení ministerstva.

"Stát krajům dává na spoje dotace, proto na ně ministerstvo tlačí, aby provedly nějaké škrty a eliminovaly tratě, které nejsou plně využívané. Jednání je absolutně otevřené, první se uskutečnilo minulý týden," uvedl Ptačinský.

Současné vedení MD se podle něj snaží navázat na předchozího ministra Gustava Slamečku, který dříve uvedl, že na řadě míst by se státu vyplatilo platit lidem taxi místo vlaku. Železnice by podle něj měla být páteří veřejné dopravy, na kterou budou navazovat autobusové spoje.

"Jde o to, aby si kraj rozmyslel, co je opravdu nutné držet. Když kraj bude potřebovat méně peněz, je větší pravděpodobnost, že si to bude schopen zaplatit sám," doplnil Ptačinský. Správa železniční dopravní cesty už pro ministerstvo vytipovala některé málo využívané tratě, jak ale zdůraznil Ptačinský, jde především o rušení spojů a nikoliv tratí.

Kraje platí Českým drahám za lokálky ročně osm miliard korun, z toho ale necelými třemi miliardami přispěje stát na základě loni uzavřeného memoranda. Zda chce stát tuto sumu příští rok snížit, Ptačinský neřekl. Ministr dopravy Vít Bárta však nedávno naznačil, že všeobecné úspory pocítí i ČD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK