Maďarsko nechalo úroky na rekordním minimu 5,25 procenta

23.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 23. srpna (ČTK) - Měnový výbor maďarské centrální banky na svém dnešním zasedání podle očekávání nechal hlavní úrokovou sazbu na rekordním minimu 5,25 procenta. Banka úroky nezměnila již čtvrtý měsíc za sebou.

Banka zastavila sérii snižování úroků v květnu, když předtím od července 2009 sazby nepřetržitě snižovala. Všech 21 analytiků v anketě agentury Reuters očekávalo, že banka úroky tentokrát opět měnit nebude, 11 jich čeká, že úroky se nezmění až do konce roku. Podle analytiků banka zůstane zřejmě obezřetná kvůli rostoucí nejistotě na trzích po nečekaném zastavení jednání Maďarska s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií minulý měsíc.

"Rozhodnutí (o sazbách) není překvapením, protože jsme přesvědčeni, že i když krach jednání s MMF nevyvolal trvalou paniku, významné faktory nejistoty zůstaly," uvedl manažer Budapest Fund Management Daniel Bebesy.

Zástupci MMF a EU minulý měsíc přerušili na neurčito jednání s vládou o plnění podmínek úvěrového programu a doporučili Budapešti, aby místo zavedení bankovní daně dál přiškrtila vládní výdaje. Maďarsko tak nemůže dostat zbytek z dohodnutého programu v celkové sumě 25 miliard dolarů (488 miliard Kč).

Česká národní banka na počátku tohoto měsíce ponechala základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, na historickém minimu 0,75 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK