ČEPS si chce půjčit 2,5 miliardy na obnovu přenosové soustavy

23.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Provozovatel tuzemské přenosové soustavy ČEPS si chce půjčit 2,5 miliardy korun na financování investičního programu rozvoje a obnovy přenosové soustavy. ČTK to dnes sdělila mluvčí společnosti Pavla Mandátová.

Za obnovu přenosové soustavy ČEPS ročně platí stovky milionů korun. Na investice firma v letošním prvním pololetí vynaložila 764 milionů Kč. Největším investičním projektem je v květnu zahájená výstavba nové transformovny v obci Hladké Životice u Fulneku, která vyjde na celkem 1,72 miliardy korun.

Plán investic na celý letošní rok činí 2,7 miliardy korun. "Cílem je umožnit restrukturalizaci zdrojové základny ČR, vyhovět požadavkům na nárůst spotřeby elektřiny po odeznění ekonomické krize a současně zajistit fungování ČEPS jako klíčového tranzitního prvku evropské horizontální sítě," uvádí společnost v pololetní zprávě o hospodaření.

ČEPS v prvním letošním pololetí zvýšil zisk o 87 procent na 1,62 miliardy korun. Tržby se zvýšily o 521 milionů na 7,74 miliardy Kč.

Státem vlastněný ČEPS je jedinou společností, která má v Česku licenci na přenos elektřiny. ČEPS provozuje soustavy nejvyššího napětí o celkové délce zhruba 4350 kilometrů. Firma zaměstnává kolem 490 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK