ČAP: Škody z krupobití převýší 1,8 mld. Kč, povodňové 1,7 mld.

23.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Škody z krupobití a bouřek z předminulého víkendu přesáhnou podle dnešního odhadu České asociace pojišťoven (ČAP) 1,81 miliardy Kč a převýší tak škody nedávných povodní na severní Moravě. Ty by měly činit 1,72 miliardy korun. Pojišťovny nevyloučily v souvislosti s letošní sérií kalamit zdražení pojistek. Také asi stoupne počet nepojistitelných objektů.

Dosud mají pojišťovny z krupobití nahlášeno 22.521 pojistných událostí za 1,29 miliardy Kč. Celkový počet pojistných událostí odhadují na 32.400. Vyřídily téměř 700 škod, za něž včetně záloh vyplatily téměř 11 milionů Kč. Z bleskových povodní evidují 9603 případů za 1,26 miliardy korun. Předpokládají celkem asi 18.230 škod. Zlikvidovaly zhruba 1400 událostí, za které vyplatily téměř 100 milionů Kč, uvedla asociace.

"Zdražení pojistek nemůžeme vyloučit. Nepůjde o plošné zdražení, ale v některých případech můžeme přehodnotit rizikovost, a tím i dojde ke zdražení pojistného," řekl ČTK mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Budoucí vývoj cen pojištění nelze nyní předvídat, míní mluvčí České pojišťovny Dagmar Koutská. Bude to záviset především na podzimních jednáních se zajistiteli, za jakých podmínek budou rizika přijímat pro příští rok. To nezáleží jen na situaci v ČR, ale na četnosti a nákladnosti kalamit i jinde v Evropě a v celém světě, dodala.

Káňa upozornil na to, že zřejmě vzroste počet objektů, které není možné na riziko povodně pojistit. Nicméně v tuto chvíli není podle něj možné říci, v jakých to bude řádech. Nyní spadá do nepojistitelného pásma asi jedno procento nemovitostí. Povodňové mapy se pravidelně aktualizují, zahrnují se do nich i zkušenosti z reálných povodní, které postihly území ČR. Projeví se v nich tedy i povodně, které zasáhly severní Čechy a předtím severní Moravu, podotkl.

ČP oznámilo pojistnou událost v souvislosti s krupobitím z předminulého víkendu 8240 lidí, jejichž pojistné plnění se bude pohybovat kolem 360 milionů korun. Více než 95 procent všech případů zapříčinilo krupobití, pád stromu nebo stožáru a úder blesku. Více než 7000 jich je z Prahy. "Mnoho lidí doposud své škody ještě neobjevilo, protože tráví dovolenou v zahraničí nebo se na svá víkendová sídla ještě nemohli vypravit. Celkově ČP očekává celkem 14.000 škod za více než 670 milionů Kč," řekla ČTK mluvčí ČP Dagmar Koutská.

Kalamita záplav a povodní v severních Čechách má podle Koutské nyní na kontě 5200 pojistných událostí s objemem zhruba 350 milionů korun.

U klientů Kooperativy krupobití napáchalo škody za 425 milionů Kč. Dosud klienti nahlásili přes 7900 škod. Poškozeno bylo 5750 automobilů, z toho bude 3690 škod vyplaceno ze živelného připojištění v rámci povinného ručení, a 2190 škod registruje Kooperativa na nemovitostech. "Očekáváme, že škody budou přibývat ještě v průběhu tohoto týdne. Celkově může jít až o 10.000 škod za celkem 500 milionů Kč," uvedl ředitel centra likvidace pojistných událostí Milan Gregor.

Kooperativa už také uzavřela prvních 300 škod a klientům k dnešnímu dni vyplatila přes devět milionů Kč. Za 14 dní po ničivých povodních, které zasáhly severní Čechy, Kooperativa uzavřela 560 pojistných událostí a klientům vyplatila na plnění přes 60 milionů Kč. Celkem Kooperativa eviduje 2470 škod za celkem téměř 490 milionů Kč.

Živelní škody v průběhu dvou víkendů způsobily škody, které Generali odhaduje na 160 milionů Kč. Z bleskových povodní zlikvidovala více než třetinu všech škod. V případě krup, které udeřily před týdnem, vyřešili likvidátoři přibližně 20 procent škod na majetku občanů, upozornil mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. Řada zákazníků podle něj v závislosti na rozsahu poškození svého vozidla již využila možnost zlikvidování škody ve zkráceném časovém termínu a peníze tak mohly být poukázány na jejich účty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK