Ceny ropy se mírně zvýšily z šestitýdenního minima díky dolaru

23.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. srpna (ČTK) - Ceny ropy se díky slabému dolaru mírně zvýšily z šestitýdenního minima z minulého týdne a dostaly se nad 74 dolarů za barel. Cenový nárůst omezily solidní zásoby ropy ve Spojených státech a relativně klidné počasí bez hurikánů v Mexickém zálivu.

Severomořská ropa Brent pro říjnovou dodávku stoupla odpoledne v Londýně o 29 centů na 74,55 dolaru za barel. Americká lehká ropa podražila o 27 centů na 74,09 USD, když předtím dosáhla denního maxima 74,42 USD.

Analytici říkají, že si trh našel oporu ve slabém kurzu amerického dolaru, který ropu zlevňuje držitelům jiné měny. Ropě pomohly v růstu i akcie, které v Evropě zpevnily a rostly i při otevření burzy na newyorské Wall Street.

"Obecně se stále posouváme oběma směry a jsme blízko dna tohoto rozpětí," uvedl v Londýně jeden z obchodníků společnosti Bache Commodities. "Nemyslím si ale, že bude následovat prudký pokles," dodal.

Připomněl, že podporu cenám zajišťuje poptávka v takzvaných mladých ekonomikách, například v Číně. Pro pokles cen ale hovoří obavy ze slabé poptávky na Západě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 74,55 74,26 New York - Nymex WTI říjen 74,09 73,82

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK