Euro na počátku týdne klesá k dolaru i k jenu

23.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. srpna (ČTK) - Euro zahájilo týden na devizových trzích poklesem k dolaru i jenu. Důvodem jsou obavy o další vývoj ekonomiky eurozóny a vyhlídky na volnou měnovou politiku centrální banky až do konce roku, které přiměly investory uzavírat sázky proti evropské měně.

V 17:30 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,31 procenta na 1,2261 USD a k jenu kleslo o 0,81 procenta na 107,87 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o téměř půl procenta na 85,18 JPY.

Podle analytiků se nyní trhy opět začínají soustředit na ekonomické zdraví eurozóny. Dnešní index nákupních manažerů ukázal, že růst aktivity v průmyslu eurozóny v srpnu zpomalil. To podpořilo názor některých obchodníků, že výkon eurozóny zaostává za USA.

Trhy dnes zklamalo, že se neuskutečnilo osobní setkání japonského premiéra Naota Kaa s guvernérem centrální banky Masaakim Širakawou. Trhy od konce minulého týdne čile spekulovaly, že premiér a šéf centrální banky se dnes sejdou, aby projednali vytrvalý růst kurzu japonské měny. Místo toho spolu oba činitelé hovořili jen krátce telefonicky a žádné bližší informace k dalším případným krokům neposkytli, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK