Akcie kvůli obavám o ekonomiku oslabily, euro kleslo

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily týden poklesem a objem obchodování byl velmi nízký, patřil mezi nejnižší v letošním roce. Pokles způsobují obavy o další ekonomický vývoj. Obavy ze stagnace ekonomiky neuklidnily ani poslední zprávy o fúzích a akvizicích.

Index Dow Jones v pondělí oslabil o 39,21 bodu, tedy 0,38 procenta, na 10.174,41 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 4,33 bodu, neboli 0,4 procenta, na 1067,36 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 20,13 bodu, čili 0,92 procenta, a skončil na 2159,63 bodu.

Ke ztrátám technologických firem přispěly obavy z možné války o převzetí firmy 3Par mezi společnostmi Hewlett-Packard a Dell. Akcie HP oslabily až o dvě procenta po zprávě, že firma předložila konkurenční nabídku na 3Par.

Podle analytiků poslední zprávy o fúzích a akvizicích, včetně zpráv o nových akvizicích Intelu a BHP Billiton z minulého týdne, ukazují, že firmy i nadále mají zisk kvůli snižování nákladů a ne díky růstu příjmů, což potvrzuje, že ekonomika zpomaluje. Fúze také obvykle vedou ke snižování pracovních míst, což není příznivé pro současnou slabou situaci na trhu práce.

Celkový pokles trhu částečně zbrzdily zisky energetických a farmaceutických firem a dalších společností, považovaných mezi investory za bezpečné investice v době nejistot. Index S&P 500 energetických firem stoupl o 0,6 procenta a zdravotnických společností o 0,3 procenta.

Evropská měna v pondělí oslabila, protože nejnovější zprávy z eurozóny podpořily obavy investorů o další vývoj ekonomiky regionu. Pondělní index nákupních manažerů ukázal, že růst aktivity v průmyslu eurozóny v srpnu zpomalil.

V závěru obchodování euro vůči jenu kleslo o 0,9 procenta na 107,90 JPY a vůči dolaru oslabil o 0,4 procenta na 1,2660 USD. Kurz dolaru k jenu se snížil o půl procenta na 85,22 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK