Británii opět hrozí pád do recese, řekl činitel centrální banky

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. srpna (ČTK) - Británii hrozí, že znovu spadne do recese a je možné, že její ekonomika v letošním a příštím roce neporoste tak rychle, jak se dosud očekávalo. Řekl to člen bankovní rady britské centrální banky Martin Weale, jehož cituje list The Times. Hlavní riziko spočívá v dalším růstu nezaměstnanosti a v poklesu cen nemovitostí, vyloučit však nelze ani další bankovní krizi.

"Myslím, že by bylo pošetilé říkat, že žádné takové riziko neexistuje," řekl Weale, který je služebně nejmladším člen rady centrální banky. Podle obchodníků na devizových trzích jeho slova přispěla k tomu, že kurz britské libry během nočního obchodování v Asii oslaboval. Za celý den měna vůči dolaru odepsala asi 0,3 procenta.

"Může to být krize státních dluhů nebo nová krize likvidity v soukromém sektoru," řekl bankéř. "Lekce nejen z poslední krize, ale i z těch dřívějších, spočívá v tom, že máte období klidu, které pak střídají další bubliny," dodal. Přísná fiskální politika podle něj sice snižuje poptávku, zřejmě to ale není hlavní spouštěč recese.

"Dalším faktorem je to, že spotřebitelská poptávka může být mnohem slabší, než jsme byli zvyklí. Existuje také riziko, že úspory spotřebitelů budou mnohem vyšší, než se očekávalo, rizikem je pak i to, že investice se budou proti původním předpokladům zvyšovat méně," upozornil Weale. Otázkou je, zda se dostatečně zvýší exportní aktivita.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK