ČSÚ: Důvěra v českou ekonomiku se v srpnu snížila o 0,8 bodu

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v srpnu meziměsíčně mírně snížila, souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání s červencem klesl o 0,8 bodu. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Ve srovnání s nízkou hodnotou v srpnu 2009 je souhrnný indikátor důvěry o 16,3 bodu vyšší.

Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně snížila o 4,5 bodu, indikátor důvěry podnikatelů se zvýšil o 0,1 bodu. Mezi podnikateli důvěra meziměsíčně vzrostla v průmyslu a obchodě. Ve stavebnictví a ve vybraných službách se snížila. Ve srovnání s nízkými hodnotami v minulém roce je důvěra podnikatelů o 18,7 bodu vyšší.

V průmyslu se hodnocení současné celkové ekonomické situace meziměsíčně mírně zvýšilo, stejně jako hodnocení celkové poptávky. Zásoby se podle mínění respondentů zvýšily.

"Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zvýšení výrobní činnosti při téměř neměnné zaměstnanosti. Očekávání ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou téměř stejná jako v červenci," uvedl ČSÚ. Celkově se důvěra v průmyslu v srpnu meziměsíčně zvýšila o 0,3 bodu, proti nízkým hodnotám v minulém roce je o 22,3 bodu vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK