Lhůty pro doplatky pojištění možná Senát navrhne sjednotit

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Termíny pro doplacení pojistného na zdravotní pojištění se možná sjednotí se lhůtou pro zaplacení pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Nyní je mezi těmito termíny třítýdenní rozdíl. Sjednocení navrhli senátoři ODS v čele s Petrem Pakostou, v prvním kole senátního projednávání získali pro svůj návrh podporu.

"Stávající úprava, která stanoví dva různé termíny splatnosti doplatku těchto pojistných, vyvolává zbytečnou nejistotu a zbytečně komplikuje fungování podnikajících fyzických osob v ČR," uvedl Pakosta.

Předsedkyně senátního zdravotnického výboru Alena Palečková (ODS) poukázala na to, že schválení novely by přineslo jednadvacetidenní zpoždění plateb pro zdravotní pojišťovny. Podle ní je proto třeba nejprve zjistit, jaké dopady by toto zpoždění mělo, aby nezpůsobilo škody ve zdravotnictví. Palečková poukázala na to, že podle informací ministerstva zdravotnictví, má být v letošním roce na příjmech z pojistného výpadek ve výši zhruba deseti miliard korun, příští rok prý nebude o mnoho lepší.

Podnikatelé nyní musejí rozdíl mezi zálohami a skutečnou výší zdravotního pojištění splatit do osmi dnů po podání daňového přiznání za uplynulý kalendářní rok. Nově by jej měli uhradit do osmi dnů poté, co měli předložit přehled o příjmech a výdajích za kalendářní rok. Novela má začít platit od příštího roku, podle Palečkové se to ale možná nepodaří stihnout.

Projednáním novely srpnová schůze Senátu skončila, termín dalšího zasedání zatím není znám. V polovině října Senát čeká volební obměna, neboť mandát letos končí třetině jeho členů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK