Lagardeová ocenila, že se trh práce ve Francii stabilizoval

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 25. srpna (ČTK) - Francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová ocenila, že se trh práce ve Francii stabilizoval. Počet lidí hledajících práci v červenci podle údajů ministerstva klesl o 14.400 na 2,68 milionu; snížil se tak druhý měsíc za sebou poprvé od roku 2007.

Proti červnu se počet lidí shánějících práci snížil o polovinu procenta, v červnu klesl o 0,3 procenta. V meziročním porovnání ale představuje červenec nárůst o 5,4 procenta, protože se Francie jen pomalu zotavuje po hospodářské recesi.

"Je to ukazatel stabilizace nezaměstnanosti," uvedla ministryně. "Vždy jsem říkala, že se dostaneme z krize, až francouzská ekonomika začne zase vytvářet místa," dodala.

Data ministerstva neodpovídají obecně používaným statistikám Mezinárodní organizace práce (ILO) a míru nezaměstnanosti neuvádějí. Mají ale politickou váhu, protože ve Francii slouží jako uznávaný indikátor.

Podle standardů ILO byla nezaměstnanost ve Francii v prvním čtvrtletí stabilní na 9,9 procenta. Počet lidí s pracovní smlouvou na dobu určitou přitom rostl a lidí se stálým zaměstnáním ubývalo. Členové francouzské vlády dosud říkali, že by nezaměstnanost mohla vyvrcholit ke konci příštího roku nebo během něj, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK