GfK:Spotřebitelská důvěra v Německu v září díky ekonomice vzroste

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 26. srpna (ČTK) - Důvěra německých spotřebitelů by v září měla dále růst a stoupnout až na nejvyšší úroveň od října 2009. Přispívají k tomu příznivé statistické zprávy a pokles nezaměstnanosti. Výzkumná organizace GfK dnes uvedla, že její index spotřebitelské nálady pro září stoupl na 4,1 bodu ze srpnových revidovaných čtyř bodů.

"Pokles nezaměstnanosti a ústup od zkrácené pracovní doby fakticky pomohly poslat důvěru spotřebitelů na pozitivní cestu," uvedl analytik GfK Rolf Bürkl. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že hodnota indexu stoupne na čtyři body z původních nerevidovaných 3,9 bodu. GfK zjišťuje hodnotu indexu na základě ankety u 2000 Němců.

Ukazatel ekonomického očekávání stoupl v srpnu na 46,6 bodu z 36,8 bodu minulý měsíc a ocitl se nejvýše od srpna 2007. Zvýšil se i ukazatel očekávání příjmů, a to na 36 bodů z 29,1 bodu v předchozím měsíci. Měřítko ochoty Němců utrácet zůstalo beze změny na 27,9 bodu.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada firem z České republiky. Země se v polovině roku 2008 propadla do hospodářské recese, ve které setrvala celý další rok. K růstu se německá ekonomika vrátila až loni ve druhém čtvrtletí a poslední údaje ukazují, že ekonomický růst zrychluje. Ve druhém čtvrtletí letošního roku ekonomika vzrostla o 2,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK