Japonské akcie zastavily pokles, index Nikkei přidal 0,7 procenta

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. srpna (ČTK) - Ceny japonských akcií se po čtyřech dnech vytrvalého poklesu přestaly snižovat, a hlavní index burzy v Tokiu se tak odpoutal od nejnižších úrovní za posledních 16 měsíců. Podle analytiků jsou ale za růstem zřejmě jen technické faktory. Na devizových trzích dál zpevňoval kurz jenu.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 61,09 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 0,69 procenta na hodnotě 8906,48 bodu. Podobně širší index Topix přidal 0,6 procenta na 811,79 bodu.

Investoři měli zájem hlavně o akcie exportních firem, kterým pomohlo takzvané krytí krátkých pozic. Při této technické operaci spekulanti ruší sázky na pokles akcií, což je nutí nakupovat. Tím ještě více podpoří růst. Exportní firmy zpevňovaly i díky poklesu kurzu jenu.

Na devizovém trhu se kvůli obavám z intervence zastavil růst kurzu jenu, který začátkem týdne vůči dolaru vystoupil nejvýše za posledních 15 let. Japonská vláda je růstem kurzu znepokojena, protože silná měna podkopává hospodářské oživení. Podle analytiků je ale téměř vyloučeno, že by ostatní země Japonsku pomohly a dohodly se na koordinované intervenci.

Japonská média spekulují, že vláda vyzve centrální banku, aby ještě více uvolnila již tak dost volnou měnovou politiku. Japonský premiér a guvernér centrální banky sice o vysokém kurzu jenu už hovořili, vláda ale neměla odvahu centrální bance nařizovat, co má dělat. V minulosti už si vyslechla kritiku za to, že ohrožuje nezávislost centrální banky.

Pod zvýšeným tlakem je americká měna, kterou srážejí dolů špatné údaje o vývoji tamní ekonomiky. V pátek budou zveřejněna zpřesněná data o vývoji HDP ve Spojených státech, která ukážou, zda si tamní ekonomika ve druhém čtvrtletí nevedla hůř, než ukázal první rychlý odhad.

Dolar k jenu zpevnil asi o 0,3 procenta na 84,77 JPY a vystoupil až na 84,89 JPY. V úterý ale dolar spadl na nové minimum za 15 let a dostal se až na 83,58 JPY. Euro k jenu si připsalo 0,7 procenta na 107,71 JPY, proti dolaru euro připsalo 0,3 procenta na 1,2695 USD. Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši hlavních světových měn, klesl o 0,3 procenta na 82,98 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK