ČPP v pololetí vybrala na pojistném 3,42 mld. Kč, o tři pct více

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) vybrala v prvním pololetí na pojistném 3,42 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o tři procenta. ČPP o tom dnes informovala ČTK. Celkem pojišťovny v ČR vybraly do konce června na pojistném 76,4 miliardy korun, což bylo meziročně více o 8,1 procenta.

Předpis pojistného ČPP v neživotním pojištění vzrostl meziročně o dvě procenta, zatímco celý trh klesl o 0,7 procenta. Předepsané pojistné celého trhu v neživotním pojištění kleslo zejména v důsledku hlubokého propadu v pojištění vozidel. Pojistné v havarijním pojištění ČPP stouplo meziročně o 12 procent, majetkové pojištění občanů o 18 procent, pojištění průmyslu a podnikatelů o osm procent.

Na životním pojištění vybrala ČPP přes miliardu Kč, což bylo o 5,4 procenta více než před rokem. "ČPP výrazně uspěla především v oblasti běžně placeného pojistného, které je základním ukazatelem stability pojišťovny v tomto segmentu,“ uvedl generální ředitel pojišťovny Jaroslav Besperát. V porovnání se stejným obdobím loni ČPP vykázala u běžně placeného životního pojištění dynamiku 21,1 procenta. Životní pojištění celého trhu meziročně posílilo pouze díky jednorázovému pojistnému, v běžně placeném pojistném trh naopak vykázal pouze mírný nárůst o 1,3 procenta.

ČPP je společně s Kooperativou součástí Vienna Insurance Group (VIG), předního rakouského pojišťovacího koncernu v zemích střední a východní Evropy. Akcie VIG se od předloňského února obchodují na pražské burze. ČPP je na tuzemském trhu s podílem 4,5 procenta osmá největší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK