Kvůli oddlužení KCP bude prodán majetek společnosti

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - V soutěži na oddlužení Kongresového centra (KCP), vyhlášené hlavním městem, vyhrála nabídka společenství Penta Investments a Zátiší Catering Group. Hotel, pozemky a byznys centra budou prodány a hlavní budovu bude 24 let provozovat soukromá firma. Nezaplatí se tak ale celý dluh, město bude muset k úplnému oddlužení zaplatit asi 370 milionů korun. Na tiskové konferenci po jednání představenstva KCP to řekl náměstek primátora Milan Richter (ODS). Vítěze musí ještě schválit rada hlavního města, prodej majetku pak musí odsouhlasit ministerstvo financí.

KCP dluží zhruba 2,2 miliardy korun. Pokud by společnost nebyla schopna své závazky splácet, hrozil by jí krach.

Tendr na oddlužení KCP vyhlásila Praha letos v březnu. Praha požadovala, aby samotná budova kongresového centra zůstala v majetku společnosti.

Praha je stoprocentním vlastníkem KCP. I když ale vítěze tendru odsouhlasí radní, nebude ještě jasné, jestli se KCP dluhů opravdu zbaví. K projektu se bude muset vyjádřit také ministerstvo financí, které by mělo dát souhlas s případným prodejem části majetku KCP.

Hodnotu pozemků, hotelu a byznys centra vyčíslila firma Deloitte na asi 1,06 miliardy korun.

KCP loni hospodařilo se ziskem 70 milionů korun. V letech 2008 a 2007 přitom vykázalo kongresové centrum ztrátu 71,8 milionu korun, respektive 27,2 milionu Kč. V kongresovém centru se loni konaly například některé akce spojené s českým předsednictvím EU. Dluh KCP vznikl především kvůli rekonstrukci před zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000.

Bývalý Palác kultury byl otevřen v roce 1981 jako jedna z největších staveb svého druhu v Evropě. Po rozsáhlé rekonstrukci v letech 1998 až 2000 se hlavní atrakcí budovy stal Kongresový sál, který údajně patří mezi 13 nejlepších koncertních sálů světa a je svými akustickými parametry srovnatelný se slavnou londýnskou Royal Albert Hall.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK