Státní garance za ekologické škody stouply na 161,7 mld. Kč

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Celková výše státních garancí na odstranění starých ekologických škod činila ke konci letošního června necelých 161,7 miliardy korun. Na konci roku 2009 to bylo 161,3 miliardy korun. Vyplývá to z informací ministerstva financí, které má ČTK k dispozici. Od roku 1991 do konce června 2010 ministerstvo uzavřelo ekologické smlouvy s garancemi za necelých 175,7 miliardy korun.

Ve srovnání s koncem roku 2009 se snížil počet subjektů, se kterými má MF uzavřenou smlouvu. Na konci června to bylo 193 smluvních stran proti 197 na konci loňského roku. Seznam společností s platnou ekologickou smlouvu zveřejňuje MF pravidelně na internetu.

Během letošního prvního pololetí ministerstvo financí uhradilo za supervize a sanační práce celkem dvě miliardy korun. Za celý rok 2009 to bylo 5,4 miliardy korun. Celkem od roku 1991 takto uhradilo MF přes 47,7 miliardy korun.

Stát vlastníkům zamořených území přislíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže.

Předloni na podzim vláda schválila návrh ministerstva financí na odstranění starých ekologických škod jednou velkou státní zakázkou. Ta bude jedním z největších tendrů vůbec; MF uvádí, že hodnota neodstraněných ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992, činí přibližně 115 miliard korun. Kritici soutěže tvrdí, že tendr může připravit státní pokladnu o desítky miliard korun.

Nabídky do výběrového řízení na obří ekologickou zakázku mohou firmy podávat do 7. prosince. Do ekologického tendru se přihlásilo šest uchazečů, ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo. Mezi uchazeči tak zůstaly Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services.

Jedním z vyřazených uchazečů o zakázku bylo i konsorcium v čele s firmou PPF Advisory, které později uspělo u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a vrátilo se do hry. Ministr financí Eduard Janota ovšem na počátku července rozhodl kvůli nesplnění kvalifikačních předpokladů o opětovném vyřazení konsorcia v čele s PPF. Na počátku srpna konsorcium požádalo ÚOHS, aby vyloučení z tendru zrušil.

sos dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK