SovEcon: Rusko by mohlo dovézt až šest milionů tun obilí

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 26. srpna (ČTK) - Rusko by mohlo být nuceno dovézt až šest milionů tun obilí, aby vykompenzovalo negativní dopad mimořádného sucha na letošní úrodu. Uvedl to dnes generální ředitel ruské výzkumné organizace SovEcon Andrej Sizov. Na možnou potřebu dovozu obilí do Ruska upozornili někteří analytici již minulý týden.

"Nemůžeme vyloučit, že obilí by kromě soukromých importérů mohl dovážet i státní obchodník s obilím United Grain Co, aby obnovil vládní zásoby a stabilizoval trh," řekl Sizov. Dodal, že dovoz pšenice by měl dosáhnout 1,5 milionu tun a dovoz ječmene 1,8 milionu tun.

Ruská vláda již tento měsíc zakázala vývoz obilí do konce letošního roku. Zákaz přispěl k výraznému růstu cen pšenice na světových trzích. Mezinárodní rada pro obilí (IGC) dnes snížila odhad ruské sklizně pšenice o šest milionů tun na 44 milionů tun. Nadále však předpokládá, že Rusko zůstane čistým exportérem pšenice, napsala agentura Reuters.

Rusko na konci července zasáhla vlna veder, kterou provázely rozsáhlé lesní požáry. Situace už se sice zlepšila, požáry ale podle odhadů zničily asi čtvrtinu úrody a předpokládá se, že objem hrubého domácího produktu v letošním roce sníží v přepočtu asi o 270 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK