MPO sníží v rámci šetření počet náměstků ze šesti na pět

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Počet náměstků ministra průmyslu a obchodu se od září sníží ze šesti na pět. Souvisí to s úsporami v resortu. Sníží se také počet sekcí ministerstva - místo deseti jich zbude sedm. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Pavel Vlček.

"Cílem zeštíhlení struktury ministerstva je racionalizace a zefektivnění řízení resortu. Všechny změny vyplynuly během několika uplynulých týdnů z podrobného seznámení se situací na úřadu - není mým stylem měnit věci bez rozmyslu, překotně, jen na základě obecných informací," vyjádřil se k změnám na MPO ministr Martin Kocourek.

Dosavadní ředitel sekce správní Jiří Jirka bude od 1. září sekci řídit z pozice náměstka ministra pro ekonomiku. V této funkci bude odpovídat za finanční řízení výdajů ministerstva.

Do nově vzniklé sekce průmyslu a energetiky se sloučí dosavadní sekce strategie a ekonomiky průmyslu a sekce energetiky, v jejím čele zůstává dosavadní náměstek ministra Tomáš Hüner. Z nové sekce se však vyčlení odbor průmyslového výzkumu a vývoje, který se stane součástí sekce strukturálních fondů vedené Petrem Očkem. "Od této změny očekávám synergie národních a evropských programů na podporu výzkumu a vývoje s cílem podpořit inovace českých firem," vysvětlil přesun Kocourek.

Do sekce elektronických komunikací a poštovních služeb (nově sekce harmonizace a komunikačních agend), jejímž ředitelem zůstává Jan Duben, bude začleněn odbor technické harmonizace a spotřebitele, který byl dosud součástí sekce podnikání.

Sekci podnikání pak povede nový náměstek ministra Bedřich Danda. Sekce Evropské unie a sekce zahraničního obchodu budou mít stejnou strukturu jako dosud, v čele obou sekcí budou stát náměstci ministra Martin Tlapa, respektive Milan Hovorka.

Stávající sekce meziresortních záležitostí a sekce podřízených organizací nebudou již vedeny náměstky ministra a sloučí se v úsek meziresortních agend a státních podniků podřízený přímo ministrovi.

Server iHNed.cz nedávno uvedl, že novým náměstkem ministra průmyslu a obchodu by se měl stát dosavadní šéf Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Na dotaz ČTK ovšem Fiřt tuto informaci nepotvrdil. "Mé řádné funkční období skončí dne 4. července příštího roku a zatím o abdikaci na funkci předsedy Energetického regulačního úřadu neuvažuji," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK