Vláda jmenuje Kalouska guvernérem za ČR v SB, EBRD a EIB

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Guvernérem za Českou republiku ve Světové bance, Evropské bance pro obnovu a rozvoj (EBRD) a Evropské investiční bance jmenuje vláda na svém středečním zasedání ministra financí Miroslava Kalouska. Guvernérem za ČR v Mezinárodním měnovém fondu se pak stane guvernér ČNB Miroslav Singer. Vyplývá to z materiálu MF pro jednání vlády. Změna souvisí se změnou na postu ministra financí i guvernéra ČNB.

"Jde o standardní a formální změnu, která se nevymyká stávající mezinárodní praxi," sdělil ČTK mluvčí MF Ondřej Jakob. Singer se dále podle zažité praxe stane alternátem Kalouska v EBRD, zástupcem guvernéra za ČR ve Světové bance bude viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Alternátem v MMF je náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Podle vžité mezinárodní praxe, která byla přijata i ČR, je guvernérem ve Skupině Světové banky za Českou republiku jmenován ministr financí a jeho zástupcem viceguvernér České národní banky. Guvernérem v Mezinárodním měnovém fondu za ČR je jmenován guvernér ČNB a jeho alternátem náměstek ministra financí. V Evropské bance pro obnovu a rozvoj je guvernérem za ČR ministr financí, kterého zastupuje guvernér ČNB. V Evropské investiční bance je guvernérem za ČR ministr financí, funkce alternáta neexistuje.

Jmenování nových zástupců České republiky v těchto mezinárodních finančních institucích je třeba potvrdit dopisem předsedy vlády generálním sekretářům těchto organizací.

Kalousek se stal ministrem financí v nové koaliční vládě premiéra Petra Nečase (ODS), Singer byl guvernérem ČNB jmenován prezidentem od července po odchodu Zdeňka Tůmy z funkce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK