Ceny ropy šly oběma směry za nejistého oživování ekonomiky USA

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. srpna (ČTK) - Ceny ropy na světových burzách dnes šly oběma směry za nejistého oživování ekonomiky Spojených států. Americká ropa kvůli tomu klesla pod 73 dolarů za barel a zřejmě tak uzavře třetí týden za sebou s nižší cenou než na začátku.

Severomořská ropa Brent dnes kolem 16:20 SELČ vzrostla o čtyři centy na 75,06 dolaru za barel. V New Yorku tou dobou ale americká ropa klesla o 57 centů na 72,79 dolaru. Ceny jsou tak zhruba deset dolarů pod 83 dolary ze 4. srpna.

Předseda americké centrální banky Ben Bernanke dnes podotkl, že růst ekonomiky USA zpomaluje výrazněji, než se předpokládalo. Oficiální statistika přitom krátce předtím ukázala, že se růst hrubého domácího produktu USA ve druhém čtvrtletí zmírnil na 1,6 procenta.

Bernanke uvedl, že je Fed připraven přijmout další kroky, pokud bude potřeba hospodářský růst opět podpořit. Podle analytiků tím získají podporu ceny rizikovějších aktiv, například akcií a ropy. Ekonomika Spojených států je největším spotřebitelem ropy na světě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 75,06 75,02 New York - Nymex WTI říjen 72,79 73,36

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK