Pražské akcie v týdnu klesaly, index PX oslabil o 1,83 pct.

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze ve 34. týdnu oslabily. Index PX klesl o 1,83 procenta na 1151,8 bodu. Nejvíce rostoucím titulem byla petrochemická společnost Unipetrol, naopak největší pokles postihl developerský titul ECM. Vyplývá to z výsledků burzy.

Poslední prázdninový týden na pražské burze podle analytika Atlantik FT Milana Vaníčka provázela velmi slabá aktivita a spíše nezájem investorů.

Nejvíce rostoucím titulem týdne byl Unipetrol, který posílil o 0,8 procenta na 224,8 koruny. "Čeká se zveřejnění hospodářských výsledků za druhé čtvrtletí 2010 v příštím týdnu. Ty by měly být silné na základě provozních dat zveřejněných společností již před měsícem," dodal Vaníček.

Naopak nejvíce klesajícím titulem na pražské burze byl developer ECM se ztrátou 24,5 procenta na 136,6 koruny. "Důvodem bylo rozšíření čisté ztráty a pochybnosti o budoucím přežití společnosti," uvedl Vaníček.

Globální trhy se podle Vaníčka řídily podle amerických ekonomických dat. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, které byly pod očekáváním, a data z trhu nemovitostí, rovněž pod očekáváním, nastavily negativní náladu. Nicméně i na světových akciových trzích je podle něho patrná všeobecně nízká aktivita způsobená prázdninovým obdobím.

Příští týden zveřejní výsledky hospodaření kromě Unipetrolu tabáková společnost Philip Morris ČR a developerská firma Orco, upozornil Vaníček. Vyjde také široký balík makroekonomických zpráv. Mezi nejsledovanější bude podle Vaníčka patřit spotřebitelská důvěra, indexy vývoje cen nemovitostí v USA, páteční ISM služeb a nejstěžejnější bude páteční měsíční nezaměstnanost.

"Celkově očekáváme, že bude pokračovat mírně negativní nálada, která bude spojena s očekáváním dat o nezaměstnanosti. Avšak nevylučujeme, že obchodování bude provázet vysoká volatilita vzhledem k počtu zveřejňovaných dat během týdne," uzavřel Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK