Dolar po projevu Bernankeho a zprávě o HDP vzrostl k jenu

27.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. srpna (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích posílil vůči jenu. Reagoval tak na projev šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho a revizi údajů o hrubém domácím produktu za druhé čtvrtletí. K euru však dolar i jen klesly. Kurz japonského jenu stále ovlivňují obavy z možných intervencí.

V 18:30 SELČ dolar vůči jenu posílil o 0,88 procenta na 85,22 JPY. K euru ale oslabil o 0,3 procenta na 1,2751 USD. Euro vůči jenu vzrostlo o 1,21 procenta na 108,72 JPY.

Bernanke v dnešním projevu ujistil, že Fed je připraven poskytnout stimuly pro posílení ekonomického růstu, který nyní zpomaluje. Neupřesnil však jakým způsobem banka ekonomiku podpoří, ani přesně kdy.

Podle analytiků Bernanke neřekl nic, co by se nečekalo, a nezměnil své názory. Tím že neposkytl žádné přesné termíny a podrobnosti k případným akcím Fedu však podpořil dolar proti jiným měnám považovaným za bezpečné investice, jako jen a švýcarský frank.

Bernankeho projev přišel po zprávě, že ekonomika USA ve druhém čtvrtletí zpomalila růst až na 1,6 procenta, a ne na 2,4 procenta, jak uváděl předběžný odhad. Výsledky však překonaly odhady analytiků, kteří čekali zpomalení růstu až na 1,4 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK