Americké akcie na závěr týdne vzrostly, dolar k jenu posílil

28.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. srpna (ČTK) - Americké akcie na závěr týdne posílily a připsaly si nejvyšší zisky za téměř čtyři týdny. Trhy podpořila zpráva o vývoji hrubého domácího produktu v USA za druhé čtvrtletí, která byla lepší, než se čekalo, a projev šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho. Ten ujistil, že Fed je připraven pomoci americké ekonomice.

Index Dow Jones posílil o 164,84 bodu, tedy 1,65 procenta, na 10.150,65 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 17,37 bodu, neboli 1,66 procenta na 1064,59 bodu. Navzdory pátečnímu růstu však za celý týden oba indexy klesly a připsaly si ztráty již třetí týden za sebou. Dow Jones oslabil o 0,6 procenta a S&P 500 o 0,6 procenta. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 34,94 bodu, čili 1,65 procenta, na 2153,63 bodu. Za celý týden Nasdaq stoupl o 1,2 procenta.

Akcie se dnes pohybovaly jako na houpačce. Nejprve v reakci na zprávu o HDP rostly, později v reakci na varování Intelu před poklesem prodeje klesly, nakonec se jim však podařilo posílit. Přispěly k tomu částečně i spekulativní obchody a skutečnost, že investoři došli k závěru, že varování Intelu nebylo zas až tak nepříznivé. Akcie Intelu nakonec posílily o 1,1 procenta.

Bernanke na konferenci předních světových bankéřů v Jackson Hole uvedl, že ekonomický růst oslabuje více, než se čekalo. Ujistil však, že Fed je připraven poskytnout stimuly pro posílení ekonomického růstu. Neupřesnil ale, jakým způsobem banka ekonomiku podpoří ani přesně kdy.

Ekonomika USA ve druhém čtvrtletí podle zprávy ministerstva obchodu zpomalila růst až na 1,6 procenta, a ne na 2,4 procenta, jak uváděl předběžný odhad. Výsledky však překonaly prognózy analytiků, kteří čekali zpomalení růstu až na 1,4 procenta.

Dolar na devizovém trhu vzrostl vůči jenu a švýcarskému franku. Reagoval tak na projev Bernankeho a na údaje o růstu americké ekonomiky. Podle analytiků Bernanke neřekl nic, co by se nečekalo, a nezměnil své názory. Tím, že neposkytl žádné přesné termíny a podrobnosti k případným akcím Fedu, však podpořil dolar proti jiným měnám považovaným za bezpečné investice, jako právě jen a frank. Japonský jen také ovlivňují obavy z možných intervencí.

V závěru obchodování dolar vůči jenu stoupl o 1,1 procenta na 85,35 JPY a ke švýcarskému franku posílil o 0,6 procenta na 1,0295 CHF. Vůči euru klesl o 0,1 procenta na 1,2733 USD. Euro k jenu posílilo o jedno procento na 108,53 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK