České energetické firmy míří na slovenský trh s plynem

29.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Čeští obchodníci s plynem se chystají proniknout na slovenský trh. Během příštích měsíců chtějí plyn na Slovensko začít dodávat například společnosti ČEZ a Vemex. Na Slovensku již delší dobu působí i dceřiná firma české RWE Transgas a svoji pozici na Slovensku chce dále posilovat. ČTK to zjistila z ankety mezi jednotlivými prodejci.

Společnost RWE Gas Slovensko se před třemi měsíci začala na slovenském trhu soustředit na malé podniky a od té doby získala přes tisíc firemních zákazníků v segmentu maloodběratelů. "Největší zájem o dodávku zemního plynu od naší společnosti v tomto segmentu projevily obce, školy a maloobchodní řetězce," uvedl jednatel RWE Gas Slovensko Miroslav Kulla. Na Slovensku prodává skupina RWE plyn také více než stovce velkých odběratelů. V sektoru velkých průmyslových zákazníků jí patří zhruba čtvrtina trhu.

"Vstup na slovenský trh s plynem považujeme za mimořádně úspěšný a dosavadní působení RWE Gas Slovensko předčilo naše očekávání," sdělil ČTK mluvčí německé skupiny RWE v ČR Martin Chalupský. V následujících letech chce RWE podle něho potvrdit pozici druhého největšího dodavatele zemního plynu na Slovensku. Hlavním hráčem na slovenském trhu je Slovenský plynárenský priemysl (SPP).

"Zatímco v loňském roce jsme se soustředili na velké průmyslové firmy, tento rok přicházíme s nabídkou pro všechny podnikatele, společnosti a organizace bez ohledu na výši spotřeby," uvedl Chalupský. Pro domácnosti na Slovensku zatím RWE nabídku nepřipravuje. "Tento segment trhu není na Slovensku ještě plně liberalizovaný a podléhá regulaci," dodal mluvčí.

Na slovenský trh s plynem se chystají proniknout také další firmy z Česka. "Na konci roku 2009 jsme získali licenci na prodej zemního plynu na Slovensku a první dodávky očekáváme od 1. ledna 2011," sdělil mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Nyní firma doplňuje svůj tým o specialisty na zemní plyn a na Slovensku buduje potřebnou infrastrukturu. ČEZ začal v červnu nabízet plyn českým domácnostem, a výrazně tak rozhýbal tuzemský trh.

Do konce roku chce plyn na Slovensko dodávat také společnost Vemex, která je hlavním alternativním dodavatelem plynu v ČR. "Dva roky jsme se připravovali a čekali na souhlas mateřské společnosti Gazprom Germania. Nyní jsme těsně před prvními kontrakty. Určitě chceme začít s dodávkami do konce roku," řekl jednatel firmy Hugo Kysilka.

Vemex se chce na Slovensku soustředit především na střední odběratele, o dodávkách domácnostem neuvažuje. Firma by také na Slovensku chtěla rozvíjet prodej stlačeného zemního plynu (CNG) pro automobily.

Prodej plynu na Slovensku zvažuje také společnost Bohemia Energy. "Ještě letos požádáme o licenci, ale kdy začneme prodávat, ještě nebylo stanoveno," uvedl mluvčí firmy Richard Štrégl.

Slovenský plynárenský priemysl (SPP) nabízí plyn v Česku prostřednictvím své dceřiné společnosti SPP CZ od loňského roku, kdy zde prodala 30 milionů metrů krychlových plynu. Letos již dohodl podnik kontrakty na dodávky 500 milionů metrů krychlových. Firma oslovuje se svou nabídkou velkoodběratele a odhaduje, že v dovozu plynu do ČR letos získá nejméně šestiprocentní podíl.

Podle prezidenta České plynárenské unie Oldřicha Petržilky jsou vztahy mezi českým a slovenským plynárenstvím dobré hlavně proto, že obě země byly řadu let "na stejné rouře". "To se ani po rozdělení Československa nijak nezměnilo," podotkl. "Klíčové je, že tranzitní systém umožňuje reverzní přepravu norského či ruského plynu přes předávací stanici Hora sv. Kateřiny, tedy z Německa do Česka a na Slovensko," dodal Petržilka s tím, že je tak výrazně posílena bezpečnost dodávek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK