Holman v Týdnu.cz: ČNB zvýší pravděpodobně sazby na 1 procento

29.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Česká národní banka na konci tohoto nebo na začátku příštího roku pravděpodobně zvýší základní úrokovou sazbu na jedno procento. Serveru Týden.cz to řekl člen vedení banky Robert Holman. Sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je v současnosti na historickém minimu 0,75 procenta.

"Myslím si, že úrokové sazby se v příštím roce budou pohybovat na nízkých úrovních," uvedl na serveru centrální bankéř. Ekonomika podle odhadu ČNB v roce 2011 poroste o 1,8 procenta, tlak na inflaci nebude silný. Tlak na zvyšování cen neočekává banka ani z trhu práce, nominální mzdy prý totiž výrazně neporostou. Nezaměstnanost zůstane vysoká na úrovni kolem osmi až devíti procent.

"Přesto si myslím, že nakonec přistoupíme k zvýšení sazeb na jedno procento. Nevím, jestli to bude na konci tohoto roku, nebo začátkem roku příštího," poznamenal Holman na Týdnu.cz.

Bankovní rada ČNB naposledy ponechala úrokové sazby beze změny, a to 5. srpna. O zachování sazeb beze změny tehdy rozhodli členové bankovní rady jednomyslně. Naposledy ČNB snížila úrokové sazby na počátku května.

Člen bankovní rady ČNB Kamil Janáček ve středu serveru Hospodářských novin řekl, že období nízkých úrokových sazeb je v Česku u konce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK