Maloobchodní gigant Carrefour se v pololetí vrátil k zisku

31.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 31. srpna (ČTK) - Francouzský maloobchodní gigant Carrefour hospodařil v prvním pololetí s čistým ziskem 82 milionů eur (dvě miliardy Kč) po ztrátě 58 milionů eur před rokem. Oznámila to dnes firma. Upozornila rovněž na výrazné zvýšení podílu na domácím trhu.

Celkové tržby společnosti meziročně stouply o šest procent na 43,73 miliardy eur. Generální ředitel Lars Olofsson uvedl, že firma v pololetí podala dobrý výkon a že věří ve splnění celoročních cílů.

"Carrefour rovněž upevnil svou pozici na svých prioritních trzích prostřednictvím akvizicí a partnerství a provedl radikální provozní rozhodnutí k obnovení ziskovosti na zaostávajících trzích," upozornil Olofsson.

Finanční ředitel společnosti Pierre Bouchut zopakoval, že firma hodlá opustit země, ve kterých nepatří mezi přední hráče na trhu, a současně expandovat na trzích, kde má či může získat vedoucí pozici. Nevyjádřil se však ke zprávám o tom, že společnost usiluje o prodej aktiv v jihovýchodní Asii.

Carrefour je druhým největším maloobchodním prodejcem na světě po americkém konkurentovi Wal-Mart Stores. V České republice firma podnikala od roku 1999, ze země odešla v roce 2005 a prodala své obchody konkurenční prodejní síti Tesco Stores.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK