Gartner: Světové dodávky počítačů letos stoupnou téměř o pětinu

31.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stamford 31. srpna (ČTK) - Celosvětové dodávky osobních počítačů v letošním roce stoupnou o 19,2 procenta na 367,8 milionu přístrojů. Ve druhém pololetí však tempo růstu zpomalí. Předpověděla to dnes výzkumná skupina Gartner.

"Trh s osobními počítači v prvním pololetí oživil, skutečný test jeho odolnosti však teprve přijde," uvedl výzkumný ředitel ve společnosti Gartner Ranjit Atwal. "Snížili jsme prognózu růstu ve druhém pololetí na 15,3 procenta, což je zhruba dva procentní body pod naším předchozím odhadem, vzhledem k nejistým ekonomickým vyhlídkám Spojených států a západní Evropy," dodal.

Atwal nicméně předpokládá, že spotřebitelská poptávka po počítačích pravděpodobně zůstane silná i v případě, že se hospodářské oživení zastaví. Pro podniky bude navíc podle společnosti Gartner velmi obtížné nadále odkládat obnovování starých počítačů novými.

Firma Gartner rovněž upozornila, že z hlediska celého počítačového trhu začíná klesat význam mini-notebooků. Jejich podíl na trhu s přenosnými osobními počítači se ve druhém čtvrtletí podruhé za sebou snížil a dostal se pod 18 procent. "Stále si myslíme, že mini-notebook má na trhu s přenosnými osobními počítači místo, ale ne jako náhrada standardního přenosného osobního počítače," uvedl analytik Raphael Vasquez.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK