Tomšík počítá se zvýšením úroků ČNB až ve 2. pololetí 2011

31.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. srpna (ČTK) - Viceguvernér České národní banky Tomšík nevidí potřebu zvyšovat úroky dříve než ve druhém pololetí příštího roku. Poukázal přitom na vládní plány reforem veřejných financí, které budou působit protiinflačně, i na dopady rychlého růstu německé ekonomiky na českou korunu. Tomšík tak v dnešním vyjádření pro agenturu Reuters vyjádřil na úroky odlišný názor, než s jakým v posledních dnech přišlo několik dalších členů bankovní rady ČNB.

"Od té doby (od posledního zasedání bankovní rady 5. srpna) se podle mého názoru naplňuje jen protiinflační riziko, protože práce na fiskální reformě postupuje poměrně svižným tempem," napsal Tomšík agentuře e-mailem. Slovo "riziko" v žargonu centrálních bankéřů znamená pravděpodobnost jakéhokoli vychýlení od platného odhadu inflace, tedy i zvýšenou možnost nižší inflace.

Dalším protiinflačním faktorem může podle Tomšíka být zrychlení ekonomického růstu v Německu, kam směřuje nejvíce českého vývozu. Vyhlídky na zvýšený export mohou vést k posílení kurzu koruny, a to by mohlo zvýšení sazeb dál odložit, nebo dokonce opět otevřít debatu o případném dalším snížení úroků, řekl Tomšík.

Podle viceguvernéra je jeho názor v souladu se srpnovou čtvrtletní prognózou ČNB, která odpovídá prozatímnímu zachování stabilních úroků kolem dnešní úrovně a jejich postupnému zvyšování od druhé poloviny roku 2011. Pro dřívější zvýšení sazeb se naopak v minulých dnech vyslovili ze sedmičlenné bankovní rady Robert Holman a Kamil Janáček.

Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je v současnosti na historickém minimu 0,75 procenta. Na tuto úroveň ji ČNB snížila na počátku května z tehdejšího jednoho procenta, čímž ji stlačila pod základní sazbu platnou v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK