Pojišťovny: Turisté se více pojišťují, závažnost škod stoupla

31.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. srpna (ČTK) - Češi si stále více uvědomují rizika spojená s cestami do zahraničí a myslí na pojištění léčebných výloh, závažnost škod v letošní turistické sezoně přitom stoupla. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Nejčastěji trpěli turisté v cizině plicními a žaludečními infekcemi a úpaly, ale pojišťovny řešily i pokousaní opicí v Indii nebo kousnutí rybou do intimních partií.

"Registrujeme více pojištěných, a tudíž i více pojistných událostí, nicméně lze říci, že škody rostou rychlejším tempem," řekla ČTK mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová. Letos zaznamenala nárůst zejména u těžších případů vyžadujících lékařskou péči a hospitalizaci. S tím podle ní souvisí také výrazně vyšší počet repatriací těžce nemocných nebo zraněných osob, což jsou zpravidla velmi nákladné transporty vozem nebo i leteckým speciálem s doprovodem lékaře.

Česká pojišťovna za období prázdnin eviduje zhruba 2400 případů, na které se vztahovalo pojištění léčebných výloh v zahraničí. Přibližně další tisícovka připadla na červen a podobný počet je možné předpokládat také v září, uvedla mluvčí ČP Dagmar Koutská. Loni měla ČP za celou letní sezonu v pojištění léčebných výloh v cizině 4100 škod. Mezi nejčastější destinace zraněných či nemocných klientů patřily Bulharsko (588 případů), Řecko (527) a Egypt (450).

Asistenční služba Generali zasahovala při pojistných událostech ve více než 90 zemích světa. Nejvyšší četnost byla v typických letních destinacích českých dovolenkářů, jako jsou Bulharsko, Řecko, Egypt a Chorvatsko. Tradičně se ale ve výčtu zemí objevily i exotičtější destinace jako Venezuela, Ázerbájdžán, Brunej či Gabon, upozornil mluvčí Generali Jiří Cívka.

Nejčastější diagnózy klientů ČP byly infekce dýchacích cest a zánět středního ucha (663), infekční záněty žaludku a střev (618) a úrazy (331). S ohledem na destinace, které turisté v létě vyhledávají, jsou nejčastějšími potížemi například úpal, úžeh, žaludeční nevolnosti a záněty středního ucha, souhlasil mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Poměrně hodně podle něj Kooperativa řešila případů, ve kterých figuruje zapůjčený motocykl, skútr nebo čtyřkolka. V této souvislosti jsou to většinou menší úrazy, tržné rány nebo zlomeniny. Jedna klientka si v Tunisku například půjčila skútr, nezvládla řízení a upadla tak, že si způsobila tržnou ránu na stehně. Vedle několika stehů si z dovolené odvezla i ponaučení, že krátké šatičky nejsou vhodným oblečením na motocykl, podotkl Káňa.

V Bulharsku si 58letá klientka ČP u stánku s jídlem na tržišti kupovala svačinu, když ji přejela čtyřkolka. Utrpěla otřes mozku, zlomeniny žeber a mnohočetné pohmožděniny. "Klientka byla hospitalizovaná do druhého dne a následně jsme organizovali leteckou repatriaci domů, protože návrat autobusem na vzdálenost 1700 km byl nevhodný," poznamenala Koutská.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK