Hewlett-Packard v USA vyrovná 55 miliony USD podezření z úplatků

31.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 31. srpna (ČTK) - Americký počítačový gigant Hewlett-Packard souhlasil, že vyrovná podezření z úplatkové aféry platbou 55 milionů dolarů (zhruba 1,07 miliardy Kč). Případ se vztahuje k dřívějším kontraktům pro federální vládu, uvedlo americké ministerstvo spravedlnosti. Společnost ale zároveň odmítá, že by udělala cokoli nelegálního.

HP se rozhodl zaplatit vyrovnání, aby se případ uzavřel. "Věříme, že je ukončení případu v nejlepším zájmu našich akcionářů," dodal podnik. Byl obviněn z úplatků jiným firmám, které federálním úřadům doporučovaly nákup jeho produktů. Případ se objevil v roce 2004 na základě udání.

Největší světový výrobce osobních počítačů již dříve uvedl, že případ s vládou uzavře vyrovnáním. Dohoda s úřady mu sníží zisk na akcii za třetí fiskální čtvrtletí o dva centy.

Vyrovnáním se vyřeší ještě jiný spor, a to cenové nesrovnalosti v kontraktu pro federální vládu z roku 2002. HP podle ministerstva spravedlnosti odkryl v roce 2007, že během jednání o tomto kontraktu neposkytl o cenách kompletní informace, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK