Firmy s akciemi na majitele budou asi 2 měsíce bez zakázek státu

31.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. srpna (ČTK) - Akciové společnosti s akciemi na majitele se příští zhruba dva měsíce k veřejným zakázkám nedostanou. Dne 15. září nabývá účinnosti novela zákona o veřejných zakázkách, která účast těchto firem ve státních tendrech nepřipouští. Poslanci se 7. září na mimořádné schůzi pokusí tento stav zvrátit. I když ale celý legislativní proces poběží hladce, nepodaří se zákon opět novelizovat dříve než přibližně za dva měsíce. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jan Štoll.

Návrh novely zákona o veřejných zakázkách, který bude sněmovna projednávat příští úterý, předložily poslankyně VV Karolína Peake a Kateřina Klasnová.

Situaci změnila novela zákona z letošního jara. Ta stanovila jako podmínku, že akciové společnosti, které se ucházejí o zakázku, smějí mít akcie pouze na jméno a musí předložit seznam akcionářů. Změna má platit od 15. září. Tím se ale z účasti vyloučily společnosti, které mají vydány akcie na doručitele, resp. majitele, bez ohledu na to, jestli jsou jejich vlastníci známi, či nikoliv.

To ale vyvolalo nesouhlas velkých firem, které se proti této změně začaly bouřit. Šlo například o ČEZ nebo Komerční banku. Například valná hromada společnosti Omnipol, která patří mezi největší tuzemské obchodníky s vojenskou a leteckou technikou, dnes kvůli novele odsouhlasila změnu formy svých cenných papírů z akcií na doručitele na akcie na jméno.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský připouští, že v budoucnosti můžou akcie na majitele zcela zmizet z českého právního řádu, tedy že by v Česku již nebylo možné zakládat akciové společnosti s tímto druhem cenných papírů. "Nebyl bych horlivým zastáncem, ale nebyl bych proti. Zákonem musíme omezit možnost korupčního jednání tak, jak existuje teď," uvedl Jankovský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK