Japonský jen pokračuje v posilování vůči euru i dolaru

31.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. srpna (ČTK) - Japonský jen dnes pokračuje v růstu a k dolaru se přiblížil k nejvyšší hodnotě za 15 let. Investoři nezareagovali na pondělní rozhodnutí centrální banky Bank of Japan uvolnit měnovou politiku a místo toho sázejí na další zpevňování jenu. Testují tak ochotu japonských úřadů k intervencím. Dolar oslabil i vůči euru, kterému pomohla zpráva o nezaměstnanosti v Německu.

V 17:00 SELČ dolar vůči jenu oslabil o 0,64 procenta na 84,08 JPY. Přiblížil se tak 15letému minimu z minulého týdne, které činilo 83,58 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se tento měsíc snížil o 2,3 procenta a od počátku roku klesl o devět procent. K euru americká měna oslabila o 0,38 procenta na 1,2709 USD. Jen vůči euru stoupl o 0,44 procenta na 106,69 JPY.

Zvyšující se obavy o vývoj americké ekonomiky zřejmě budou i nadále odrazovat investory od nákupu rizikovějších investic, což nahrává dalšímu posilování jenu. Další růst jenu by mohl přimět představitele Japonska k intervencím na trhu, poprvé za více než šest let. Silný jen totiž zhoršuje konkurenceschopnost japonského zboží v zahraničí a snižuje zisky místních firem v zahraničí při přepočtu na domácí měnu. Japonská ekonomika je na vývozu vysoce závislá.

Dolaru téměř nepomohla dnešní zpráva o důvěře. Ta ukázala, že důvěra spotřebitelů v USA se v srpnu mírně zvýšila, hlavně díky lepšímu krátkodobému výhledu. Podle analytiků sice údaje byly o něco příznivější, celkový trend však stále naznačuje, že ekonomický růst zpomaluje.

Spolkový statistický úřad dnes uvedl, že počet nezaměstnaných v Německu tento měsíc klesl nejníže od listopadu 2008. Míra nezaměstnanosti zůstala na červencové úrovni 7,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK