Ceny ropy klesly zhruba o půl dolaru kvůli vysokým rezervám

31.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. srpna (ČTK) - Ceny ropy na světových burzách dnes klesly zhruba o půl dolaru za barel. Dolů je tlačí vysoké zásoby ve Spojených státech a obavy z pomalého růstu americké ekonomiky a z nízké spotřeby v budoucnu.

Severomořská ropa Brent zlevnila o 52 centů na 76,08 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy se snížila na 73,90 USD, kde její barel proti pondělnímu závěru oslabil o 80 centů.

Předpokládá se, že zásoby ropy ve Spojených státech, které jsou největším spotřebitelem komodity na světě, vzrostly druhý týden za sebou. Podle vládních statistik jsou přitom celkové zásoby ropy v USA nejvyšší nejméně od 90. let, napsal Reuters.

"Ropa je opět na sestupu, když jí koncem minulého týdne nevyšel pokus o oživení na 75 dolarech," uvedl k ceně americké ropy jeden z analytiků Commerzbank. Dodal, že fundamentální faktory ukazují na klesající tendenci cen, když je při vysokých zásobách poptávka v USA slabá.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 76,08 76,60 New York - Nymex WTI říjen 73,90 74,70

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK