Akcie na pražské burze klesly, nedařilo se bankám a ČEZ

31.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. srpna (ČTK) - Pražský akciový trh dnes oslabil, hlavní index PX při nadprůměrných objemech obchodů odepsal 1,18 procenta na 1141,1 bodu. Burzu dolů táhly především bankovní emise a cenné papíry energetické společnosti ČEZ, vyplývá z výsledků burzy. Trhy ve středoevropském regionu se vyvíjely smíšeně.

Pražská burza podobně jako zbytek evropského regionu oslabila, když navázala na pondělní pokles v zámoří, uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Burza byla podle něj pod tlakem především kvůli akciím ČEZ a Komerční banky. Oba tituly byly dnes společně s akciemi mobilního operátora Telefónica O2 nejvíce obchodované.

Cena akcií ČEZ se snížila o 1,33 procenta na 819 korun. Josef Němeček z Patria Online upozornil, že analytici Credit Suisse obnovili hodnocení tohoto titulu na cílové ceně 806 korun za akcii, což je tak mírně pod dnešní závěrečnou cenou v Praze.

Cenné papíry Komerční banky klesly o 1,87 procenta na 3770 korun a akcie rakouské Erste Bank si pohoršily o 0,95 procenta na 712,20 koruny. Nejvýraznější ztráta postihla developera ECM, jehož akcie dnes spadly o silných 8,37 procenta na 122,01 koruny.

Josef Němý z Komerční banky poznamenal, že na burze dnes finišovala výsledková sezona. Výsledky ale příliš velký vliv neměly, protože čtvrtletní čísla oznamovaly firmy, které nemají klíčovou váhu v indexu PX - tabáková Philip Morris a petrochemický holding Unipetrol.

Největšímu výrobci cigaret v ČR Philip Morris v pololetí meziročně klesl konsolidovaný čistý zisk o 1,4 procenta na 1,119 miliardy korun. Akcie Philip Morris zpevnily o půl procenta na 8830 korun. Unipetrol za první pololetí po loňské ztrátě vykázal letos čistý zisk 829 milionů korun a cenné papíry Unipetrolu dnes odepsaly 0,36 procenta na 224,20 koruny.

V černých číslech uzavřely cenné papíry Telefóniky O2, které vzrostly o 0,25 procenta na 438,90 koruny.

Aktivita obchodníků dnes byla nadprůměrná. Objem transakcí v systému pro nejobchodovanější akcie SPAD za dnešní den vystoupal na téměř dvě miliardy korun. Průměrný denní objem obchodů za poslední rok je podle serveru Patria Online 1,336 miliardy korun.

jap dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK