Orco se v pololetí přehouplo do zisku 238 milionů eur

31.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. srpna (ČTK) - Developerská společnost Orco se v prvním pololetí přehoupla do zisku 238 milionů eur (téměř šest miliard Kč) proti loňské ztrátě 199 milionů eur (pět miliard Kč). Tržby stouply o 23 procent na 163 milionů eur (zhruba čtyři miliardy Kč). Uvedla to dnes firma.

Za návratem k vykázanému zisku stojí soudem schválený restrukturalizační plán společnosti, v rámci kterého snížila hodnotu dluhopisů ze 406 na 136 milionů eur. Za růstem tržeb pak stojí prodej velkých komerčních nemovitostí v Německu.

Příjmy z pronájmu komerčních nemovitostí zůstaly stabilní, zatímco u bytových projektů pokračoval pokles kvůli snižování cen v ČR a na Slovensku.

Hodnota realitního portfolia podniku klesla z 1,815 miliardy eur na konci loňského roku na 1,734 miliardy zejména kvůli prodeji majetku. Poměr celkové výše půjček k hodnotě majetku firmy se v pololetí snížil z loňských 84 na 69 procent.

Za celý letošní rok společnost počítá s tržbami mezi 280 a 300 miliony eur v závislosti na načasování prodeje komerčních projektů a dokončování rozestavěných bytů.

Orco se potýká s vysokým zadlužením. Celkové závazky developera dosahovaly na konci loňského roku 1,97 miliardy eur, tedy asi 49 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK