EK prošetří, zda Čína nedotuje výrobce bezdrátových modemů

31.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 31. srpna (ČTK) - Evropská unie se chystá prošetřit, zda Čína nedotuje výrobce bezdrátových modemů, které zajišťují internetové spojení v laptopech a mobilní elektronice. Evropská komise podle diplomatických zdrojů oznámila členským státům, že chce situaci v odvětví prověřit a že do poloviny září rozhodne, zda se pustí do hloubkového šetření situace.

Jde o další krok, kdy se Evropa snaží bránit svůj sektor vyspělých technologií při rostoucím podílu čínské produkce. Hloubková prověrka trhu s modemy by mohla ještě zostřit napjaté obchodní vztahy mezi Čínou a unií.

K prošetření situace vedla komisi stížnost belgické společnosti Option, která je jediným evropským výrobcem bezdrátových internetových zařízení. Option je například dodavatelem modemů pro telekomunikační giganty jako Vodafone či Telefónica.

Podle stížnosti belgické firmy, do níž nahlédla agentura Reuters, dostávají výrobci modemů v Číně přímé vládní granty, mají k dispozici levné úvěry a státem financovaný výzkum a vývoj. Země se tak snaží proměnit malé, nevyspělé technologické podniky ve velké hráče v globálních telekomunikacích.

Čína v minulém roce vyvezla kolem 25 milionů bezdrátových modemů zhruba za 1,25 miliardy eur. Podle odhadů EU se Čína na evropském dovozu modemů podílela 90 procenty, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK