Dodávky PC na světový trh vzrostou ve druhém pololetí o 15 pct

31.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 31. srpna (ČTK) - Průzkumová agentura Gartner snížila na druhou polovinu roku předpověď růstu prodeje osobních počítačů kvůli zpomalení hospodářského růstu ve Spojených státech a západní Evropě. Nyní Gartner předpovídá, že světové dodávky PC ve druhé polovině vzrostou o 15 místo 17 procent.

Růst výdajů do vyspělých technologií, který se na začátku roku po hospodářské recesi objevil, zřejmě nebude tak silný, jak se čekalo. V prvním pololetí dodávky PC na trh vzrostly o 24 procent.

"Není pochyb, že spotřebitelská, ne-li podniková, poptávka po PC na nasycených trzích proti očekávání relativně zvolnila tempo," uvádějí analytici Gartneru ve zprávě. "Trh s PC se v první polovině roku oživil, ale test odolnosti má teprve přijít," dodává zpráva.

Proti předpovědím slabší růst je nepříjemnou zprávou pro výrobce čipů a softwaru včetně gigantů Intel a Microsoft. Intel minulý týden varoval, že jeho tržby za třetí čtvrtletí nenaplní předchozí předpověď.

Za celý letošní rok Gartner předpovídá, že na světový trh přijde 367,8 milionu osobních počítačů, tedy o 19,2 procenta více než vloni. O růst se postarají spíše vyšší výdaje spotřebitelů než podniky, napsala podle zprávy Gartneru agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK