E15: V solárních projektech tiká další bomba

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. září (ČTK) - Zatímco se politici a úředníci vehementně snaží omezit velkorysou podporu solárních elektráren, spekulanti si podle deníku E15 našli kličku, jak se k penězům přesto dostat. Podle E15 se nyní ukazuje, že vydělat na výhodně nastavených podmínkách mohou nejen ti, kteří své zdroje stihnou připojit ještě letos, ale i ti, kteří se letos připojit nestihnou. Cesta k dotovaným cenám vede přes takzvané zelené bonusy, píše E15.

Zatímco pro získání garantovaných cen je podmínkou připojení projektu do distribuční sítě do konce letošního roku, u zelených bonusů je třeba pouze začít s produkcí elektřiny. Řada spekulantů nyní chystá toto řešení. "Předpisy hovoří o podmínce účelného využití vyráběné energie. V praxi to může znamenat třeba to, že se vyráběnou elektřinou dobíjejí baterie či generátory, klimatizace v kancelářích, někteří investoři uvažují dokonce i o tom, že by vyrobenou elektřinu pouštěli přes odpory do země," řekl E15 jeden z poradců v oblasti fotovoltaiky. Zelený bonus pak inkasuje výrobce elektřiny od distributora jako kompenzaci za náklady na výrobu energie, prodávat ji nemusí, píše E15.

Zelený bonus je přitom s výkupní cenou srovnatelný: letos je 11,18 koruny za kilowatthodinu, výkupní cena je 12,15 Kč. Obě tyto podpory hradí v účtech za elektřinu konečný spotřebitel. Trik je v tom, že investor se může jednou za rok rozhodnout, zda využije zelené bonusy, nebo výkupní ceny. Příští rok tak ti, kdo prozatím využijí zelené bonusy, mohou teprve připojit projekt do sítě a přejít na ceny, které jim zůstanou podle stávajících pravidel garantovány na patnáct let, píše E15.

O změnách podpory solárních zdrojů dnes budou po schůzi vlády jednat ekonomičtí ministři. Kvůli boomu solárních elektráren se v souvislosti s garantovanou vysokou výkupní cenou této energie od příštího roku očekává výrazné zdražení elektřiny.

kri

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK