Akcie v USA na závěr měsíce uzavřely smíšeně, jen posílil

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. září (ČTK) - Americké akcie se na závěr měsíce pohybovaly oběma směry, uzavřely však téměř beze změny. Za celý měsíc klesly. Trhy dnes podpořily překvapivě příznivé statistické údaje, většinu zisků však smazaly, hlavně kvůli poklesu technologických společností.

V závěru obchodování Dow Jones posílil o 4,99 bodu, tedy 0,05 procenta, na 10.014,72 bodu a širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,41 bodu, neboli 0,04 procenta na 1049,33 bodu. Za celý měsíc však Dow Jones klesl o 4,31 procenta a S&P 500 o 4,75 procenta, což byl pro index nejhorší pokles v měsíci srpnu od roku 2001. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 5,94 bodu, čili 0,28 procenta, na 2114,03 bodu a za celý měsíc ztratil 6,24 procenta.

Nejhůře si vedly polovodičové společnosti a index polovodičů PHLX skončil nejníže za deset měsíců. Firmy oslabují od pátečního varování jedničky v oboru, Intelu. Akcie Intelu v úterý klesly o 1,6 procenta a Broadcomu o 6,4 procenta. Z dalších společnosti akcie Monsanto po slabém výhledu na letošní rok a oznámení propouštění ztratily 5,8 procenta. Akcie RIM, výrobce telefonu BlackBerry, skončily slabší o šest procent.

Úterní statistika ukázala, že důvěra amerických spotřebitelů v srpnu vzrostla více, než se čekalo, a ceny domů v červnu vzrostly. Podnikatelská aktivita v oblasti Středozápadu však v srpnu stoupla o něco méně, než analytici odhadovali.

Japonský jen ve čtvrtek rostl a zisky si připsal i za celý měsíc. Poptávku po jenu zvyšuje zájem o bezpečnější investice v obavách ze zpomalení ekonomického růstu v USA. Zájem o japonskou měnu nesnížilo ani rozhodnutí centrální banky dále uvolnit měnovou politiku, které mělo zastavit další růst jenu. Obchodníci a analytici považují rozhodnutí banky spíše za symbolické gesto.

V závěru obchodování dolar vůči jenu klesl o 0,8 procenta na 83,96 JPY. Za celý měsíc dolar vůči jenu ztratil téměř tři procenta a od počátku roku je slabší o devět procent. Jen posílil vůči dolaru již čtvrtý měsíc za sebou, což je jeho nejdelší nepřerušený růst za 19 měsíců. Euro k jenu oslabilo o 0,6 procenta na 106,50 JPY a vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,2684 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK