Japonské akcie oživily ze 16měsíčního minima

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. září (ČTK) - Japonský akciový trh dnes oživil ze 16měsíčních minim a jeho hlavní index posílil o více než procento. Investoři přivítali zastavení růstu jenu a povzbudily je příznivé ekonomické zprávy z Číny a Austrálie. Tyto údaje rovněž vedly k oslabení kurzu japonské měny, k níž se v poslední době investoři uchylovali jako k bezpečnému aktivu v dobách nepříznivých vyhlídek.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,2 procenta na 8927,02 bodu. V úterý Nikkei klesl o 3,6 procenta kvůli zklamání z nedostatečného zákroku japonské centrální banky proti růstu jenu.

Japonské akcie reagovaly růstem na údaje, podle nichž čínský index nákupních manažerů v průmyslu minulý měsíc oživil z minima za 17 měsíců. Trh podpořila také zpráva o silném výkonu australské ekonomiky, která ve druhém čtvrtletí díky silné čínské poptávce po surovinách vykázala nejrychlejší růst za tři roky.

Na devizovém trhu obě ekonomické zprávy srazily kurz jenu dolů a těžil z nich zejména australský dolar, který k jenu posílil o 1,2 procenta. Japonskou měnu později dál oslabilo, když japonský politik Ičiro Ozawa, který se uchází o vedení vládnoucí Demokratické strany Japonska strany proti premiérovi Naoto Kanovi, řekl, že by zavedl důrazné kroky na podporu ekonomiky včetně intervence proti růstu jenu.

Jen k dolaru ke konci tokijského obchodování klesl o 0,3 procentna na 84,47 JPY a vzdálil se 15letému maximu 83,58 JPY z minulého týdne. Euro k jenu posílilo o 0,5 procenta na 107,32 JPY a vůči dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,2702 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK