Markit: Podmínky v průmyslu se v srpnu zlepšily

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. září (ČTK) - Podmínky v tuzemském výrobním sektoru se v srpnu podle Indexu nákupních manažerů (PMI) zlepšily. Index stoupl z červencových 56,8 bodu na 57,3 bodu. Oznámila to dnes společnost Markit Economics, která údaje zpracovala pro banku HSBC. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby na skladě, se drží nad 50 body od listopadu. Předtím byl 16 měsíců za sebou pod touto hranicí.

Hlavním důvodem srpnového zlepšení podnikatelských podmínek ve výrobě byl prudký nárůst nových zakázek. Výroba tak roste podle průzkumu třináct měsíců za sebou.

"Výroba, nové zakázky, exportní zakázky i zaměstnanost v tomto měsíci stouply, a to především díky zvnějšku povzbuzené poptávce. Ceny výrobků klesly poprvé od dubna, když výrobci od července zjevně na svůj úkor absorbovali některé dopady silnější koruny. To je jen další důkaz, že i přes silné oživení se zde neprojevují významnější inflační tlaky. Všeobecně vzato české oživení nadále kopíruje hospodářské zotavení v západní Evropě, které je lepší, než se čekalo," uvedl Kubilay Ozturk z firmy HSBC. Výsledky průzkumu podle něj svědčí o tom, že si tuzemská ekonomika v třetím čtvrtletí udrží zdravou pozici.

Výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je založen na údajích získaných z měsíčních dotazníků od nákupních manažerů zhruba 250 průmyslových podniků.

Markit je společnost, která poskytuje finanční informační služby. Má přes 1400 zaměstnanců. Jejich služeb využívá více než 1500 finančních institucí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK